Kirjoitus Uutis-Jousi 18.11. Vaka-työntekijän ilmoitusvelvollisuus epäkohdista!

ilmoituksia toistuvasti samoista syistä- silloin on näyttöä

Hei varhaiskasvatuksen parissa työskentelevä.

Muistathan käyttää ilmoitusvelvollisuuttasi. Ilmoitusvelvollisuus varhaiskasvatuksen toteuttamiseen kohdistuvasta epäkohdasta tai epäkohdan uhasta tuli voimaan 1.8.2021.

Ilmoitusvelvollisuuden tarkoituksena on vahvistaa henkilöstön keinoja puuttua havaittuihin epäkohtiin mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Kaikki sellaiset tilanteet jossa varhaiskasvatuksen tavoitteet, lapsen hyvinvoinnin tai kehityksen, kasvun tai oppimisen edellytykset ovat vaarantuneet tai laadussa ilmenevät puutteet. Ylipäätään kaikki ne tilanteet tulee ilmoittaa joissa olosuhteet voivat johtaa varhaiskasvatuslain tai sen tavoitteiden toteutumisen vastaiseen tilanteeseen.

Ilmoitus täytyisi tehdä kirjallisena toimipisteen vastaavalle henkilölle. Ilmoituksen vastaanottaneen henkilön on ilmoitettava asiasta varhaiskasvatuksen johtavalle viranhaltijalle.

Jotta tilanne näyttäisi todelliselta, tehkää tarvittaessa hyvät kasvattajat niitä ilmoituksia, jotta saadaan näyttöä epäkohtiin. Ja vaikka tilanteet olisivat hetkellisiä tulisi niistä ilmoittaa varsinkin mikäli ne toistuvat ja vaarantavat jotain yllä mainituista asioista.

Jos ilmoituksia tulee toistuvasti samoista syistä, niin silloin on näyttöä että ne hetkellisetkin tilanteet toistuvat ja silloin se ei enää ole tilapäistä hyväksyttävää vaan näin jää dokumentoitua näyttöä siitä millaiset olosuhteet varhaiskasvatuksessa oikeasti on.

Epäkohdista ilmoittaminen on oikeutesi. Joten puututaan ja yritetään viedä yhdessä asioita eteenpäin parempaan suuntaan vaka-alalla. Puhukaa ja kertokaa rohkeasti mielipiteitänne eteenpäin työoloistanne.

Eikös tässä ole jo huomattu että hyssyttely ei auta? 

Milla Ollikainen,

pääluottamusmies JHL

kunnanvaltuutettu