Alueahdokkaamme kirjoitus Uutis-Jousi 30.12. Hyvinvointi- arvokkainta mitä meillä on

Ajankohtaista,Etusivu,Kirjoituksia,Vaaliteemat

Hyvinvointi – arvokkainta, mitä meillä on!

Sote-uudistuksella tavoitellaan sosiaali- ja terveyspalveluiden parempaa toimivuutta. Ihmisten hyvinvointi on tavoitteena. Karkeasti jaettuna kuntien tehtävänä on ennalta ehkäisevä työ ja terveyden edistäminen, hyvinvointialue vastaa korjaavista toimista, vaikka tehtäväjako ei olekaan ihan selvä.

On huolehdittava, että ennaltaehkäisevien ja korjaavien palveluiden välille ei synny raja-aitoja. Hyvinvointialueiden vastuulla ja kuntien vastuulla olevien palveluketjujen tulee toimia saumattomasti yhteen: tärkeintä on asukkaiden palveluiden saavutettavuus ja toimivuus!

Hyvinvointi muodostuu monesta tekijästä. Terveyden, toimintakyvyn ja niistä syntyvän hyvinvoinnin edellytyksenä ovat myös osallisuus ja mielekäs tekeminen. Hyvinvointialueen asukkaiden osallisuutta ja alueellisia vaikutusmahdollisuuksia on kehitettävä määrätietoisesti alusta asti. Eri asukas- ja asiakasryhmillä tulee olla mahdollisuuksia vaikuttaa palveluihin: nuorisovaltuusto ja vanhus- ja vammaisneuvosto sekä alueelliset lautakunnat tulee sisältyä hyvinvointialueen organisointiin.

Harrastukset ja mielekäs tekeminen ovat merkittävä osa hyvinvoinnin ylläpitoa. Liikunta ja kulttuuri ovat itseisarvoisesti tärkeä osa kukoistavan yhteiskunnan toimintaa, mutta niillä on myös tehtävänsä niin ennaltaehkäisevässä kuin korjaavassa työssä. Sekä liikunnan että kulttuurin toiminta sijoittuu monin tavoin kunnan ja hyvinvointialueen toimintojen yhdyspinnoille. Tarvitaan suunnitelmia ja hyvää yhteistyötä kunnan liikunta- ja kulttuuripalveluiden ja hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden välillä. Näitä suunnitelmia tulee tehdä jo v. 2022 aikana, että kunnan ja hyvinvointialueen tehtäväalueet ovat selkeitä jo heti hyvinvointialueen aloittaessa. Kunnan strategiassa hyvinvointitehtävä tulee huomioida. Hyvinvointialueella näistä päättää aluevaltuusto. Muista äänestää aluevaaleissa, siten voit vaikuttaa siilinjärveläisten vaikutusmahdollisuuteen näissäkin asioissa!

Risto Daavitsainen

Terveystieteiden maisteri

kunnanvaltuuston puheenjohtaja

aluevaltuustoehdokas (sd) nro 80

Siilinjärvi

p.0400313765